1 2 3 4 5

Občina Piran

Občina Piran je turistično daleč najbolj razvita slovenska občina in eno izmed pomembnejših središč kongresnega, zdraviliškega, igralniškega in navtičnega turizma v severnem Sredozemlju. 

Krajinski park Sečoveljske soline

Sečoveljske soline so ene zadnjih v Sredozemlju, kjer se sol prideluje na tradicionalen način. Stoletno sobivanje človeka in narave je ustvarilo razmere za pester rastlinski in živalski svet ter bogato kulturno dediščino, katero prikazuje Muzej solinarstva. V park se odpravimo peš ali s kolesom in si v družbi solinskih ptic ogledamo kraj, kjer si preteklost in sedanjost podajata roki.

Krajinski park Strunjan

Strunjanski polotok združuje veliko naravnih značilnosti slovenske obale pa tudi tistih, ki jih je skozi stoletja oblikoval človek. Pravzaprav je Strunjan v marsičem kraj presežnikov, saj tam najdemo najvišje prepadne flišne stene, najdaljši del naravnega morskega obrežja, edino slovensko morsko laguno, najmanjše soline ter najbolje ohranjeno kulturno krajino, značilno za slovensko obalo.

Oljčno olje

Domača olja iz naših, bolj hladnih krajev, so bolj aromatična in bolj zdravilna (imajo boljše razmerje maščobnih kislin) kot so olja iz južnih krajev Evrope ali Afrike. Ravno zaradi visoke vsebine nenasičenih maščobnih kislin, oleinske kisline in velike količine antioksidantov – polifenolov, je oljčno olje dokazani predpogoj zdravega načina življenja. 
Pogoste raziskave zadnjih let nenehno potrjujejo, da je »mediteranski tip« prehranjevanja, ki temelji na jedeh z značilno količino oljčnega olja – najbolj zdrav. Najstarejša oljka v Istri se nahaja na Brionih, znanstveno pa je dokazano, da je stara okrog 1600 let. Kljub temu, da o oljčnem olju obstajajo zapisi nekaterih znanih grških in rimskih pisateljev iz antične dobe, ki v svojih delih slavijo izvrstnost in prefinjenost istrskega oljčnega olja, se o vrstah in številu dreves ne ve veliko.
Posebnost istrskega polotoka v gojenju oljk se odraža v dvatisočletni tradiciji in izjemni potrpežljivosti istrskega človeka, ki je na tem prostoru vzgojil nekaj specifičnih avtohtonih istrskih vrst.
V katalogu je opisano vse skupaj 23 vrst, od katerih je 11 domačih in 12 tujih. Dan je pregled najbolj osnovnih podatkov, ki lahko koristijo proizvajalcem oliv in oljčnega olja.
Domača olja iz naših, bolj hladnih krajev, so bolj aromatična in bolj zdravilna (imajo boljše razmerje maščobnih kislin) kot so olja iz južnih krajev Evrope ali Afrike. Ravno zaradi visoke vsebine nenasičenih maščobnih kislin, oleinske kisline in velike količine antioksidantov – polifenolov, je oljčno olje dokazani predpogoj zdravega načina življenja. 

Mesto Piran

Nastanek Pirana še naprej buri domišljijo znanstvenikov kljub številnim poskusom, da bi rojstvo mesta pojasnili kar z izvorom imena. Nekateri zgodovinarji menijo, da imenu Piran botruje grška beseda pyr (ogenj). Legenda namreč pravi, da so Pirančani v preteklosti zažigali velike krese prav na mestu, kjer danes stoji svetilnik.

Wellness Istra

Natisni vsebinoPovej naprejPovečaj pisavoPomanjšaj pisavo

Wellness Istra


Projekt INTEGRACIJA VRHUNSKIH TIPIČNIH KMETIJSKIH PROIZVODOV, KULINARIKE, NARAVNE IN KULTURNE DEDIŠČINE TER SPA CENTROV V TURISTIČNO PONUDBO SONARAVNE WELLNESS DESTINACIJE ISTRA se izvaja v obdobju 2007 – 2013 v sklopu Čezmejnega sodelovanja Slovenija – Hrvaška (Instrument za predpristopno pomoč).

Akronim projekta: WELLNESS ISTRA        
Vrednost projekta: 351.614,48 EUR
ESRR sredstva: 298.464,11 EUR
Spletna stran projekta: http://www.wellnessistra.eu  

Sodelujoči partnerji:
Občina Piran (145.101,23 EUR), Mesto Poreč, Univerza na Primorskem, Fakulteta za turistične študije – Turistica, Inštitut za kmetijstvo in turizem Poreč, Društvo vinogradnikov Slovenske Istre.

O projektu
Poglavitni cilj projekta je bil integrirati vrhunsko tipično kulinarično, kulturno, naravno in spa ponudbo v integralen čezmejni turistični produkt oz. turistično destinacijo, ki bo ponujala wellness kot pristno doživetje zdrave lokalne kulinarike, narave, kulture, tradicije in ljudi ter običajev.

Cilj je bil dosežen z analizo ponudbe in povpraševanja po wellness produktih in preučitvijo možnosti in interesa za vključitev omenjenih produktov v skupni čezmejni turistični sonaravni wellness paket. Na podlagi analize so bili oblikovani integralni sonaravni wellness produkti. Za vrhunskost ponudbe je bila pomembna kakovost storitev, ki je bila na obeh straneh meje primerljiva, zato so bili v projekt vključeni tudi seminarji za delavce in delavke v turizmu z obeh strani meje, ki bodo delali na novih integriranih turističnih produktih. Projekt predvideva skupno integrirano promocijo destinacije in sicer v Istri in tudi na bližnjih tradicionalnih in tudi na bolj zahtevnih trgih. V sklopu projekta se je v sodelovanju z društvom vinogradnikov odvila prireditev »Od vinarja do oljkarja«. Projekt temelji na prejšnjih dobrih projektih DOSTWELL, ALAS, FUToURISM in Po poteh dediščine ter na dobrem medsebojnem sodelovanju na skupnih projektih med partnerji. Partnerstvo je dobro utečeno, saj se partnerji dobro poznajo, kar je razvidno iz referenc projektov in skupnega načrtovanja projekta.

Občina Piran:
  • organizacija dogodka »Od vinarja do oljkarja«
  • organizacija predstavitvenega dogodka za turistično gospodarstvo in zainteresirano javnost
  • izdelava spletne strani
  • obisk turističnega sejma v Avstriji.






Napovednik

Sep

15

Piran

Redne dejavnosti v Mladinskem EPI centru Piran

Oct

01

Gledališče Tartini Piran

5. Festival Evropskega in Mediteranskega Filma

Oct

07

Piran

Deseta obletnica včlanitve Slovenije v Evropsko unijo