1 2 3 4 5

Občina Piran

Občina Piran je turistično daleč najbolj razvita slovenska občina in eno izmed pomembnejših središč kongresnega, zdraviliškega, igralniškega in navtičnega turizma v severnem Sredozemlju. 

Krajinski park Sečoveljske soline

Sečoveljske soline so ene zadnjih v Sredozemlju, kjer se sol prideluje na tradicionalen način. Stoletno sobivanje človeka in narave je ustvarilo razmere za pester rastlinski in živalski svet ter bogato kulturno dediščino, katero prikazuje Muzej solinarstva. V park se odpravimo peš ali s kolesom in si v družbi solinskih ptic ogledamo kraj, kjer si preteklost in sedanjost podajata roki.

Krajinski park Strunjan

Strunjanski polotok združuje veliko naravnih značilnosti slovenske obale pa tudi tistih, ki jih je skozi stoletja oblikoval človek. Pravzaprav je Strunjan v marsičem kraj presežnikov, saj tam najdemo najvišje prepadne flišne stene, najdaljši del naravnega morskega obrežja, edino slovensko morsko laguno, najmanjše soline ter najbolje ohranjeno kulturno krajino, značilno za slovensko obalo.

Oljčno olje

Domača olja iz naših, bolj hladnih krajev, so bolj aromatična in bolj zdravilna (imajo boljše razmerje maščobnih kislin) kot so olja iz južnih krajev Evrope ali Afrike. Ravno zaradi visoke vsebine nenasičenih maščobnih kislin, oleinske kisline in velike količine antioksidantov – polifenolov, je oljčno olje dokazani predpogoj zdravega načina življenja. 
Pogoste raziskave zadnjih let nenehno potrjujejo, da je »mediteranski tip« prehranjevanja, ki temelji na jedeh z značilno količino oljčnega olja – najbolj zdrav. Najstarejša oljka v Istri se nahaja na Brionih, znanstveno pa je dokazano, da je stara okrog 1600 let. Kljub temu, da o oljčnem olju obstajajo zapisi nekaterih znanih grških in rimskih pisateljev iz antične dobe, ki v svojih delih slavijo izvrstnost in prefinjenost istrskega oljčnega olja, se o vrstah in številu dreves ne ve veliko.
Posebnost istrskega polotoka v gojenju oljk se odraža v dvatisočletni tradiciji in izjemni potrpežljivosti istrskega človeka, ki je na tem prostoru vzgojil nekaj specifičnih avtohtonih istrskih vrst.
V katalogu je opisano vse skupaj 23 vrst, od katerih je 11 domačih in 12 tujih. Dan je pregled najbolj osnovnih podatkov, ki lahko koristijo proizvajalcem oliv in oljčnega olja.
Domača olja iz naših, bolj hladnih krajev, so bolj aromatična in bolj zdravilna (imajo boljše razmerje maščobnih kislin) kot so olja iz južnih krajev Evrope ali Afrike. Ravno zaradi visoke vsebine nenasičenih maščobnih kislin, oleinske kisline in velike količine antioksidantov – polifenolov, je oljčno olje dokazani predpogoj zdravega načina življenja. 

Mesto Piran

Nastanek Pirana še naprej buri domišljijo znanstvenikov kljub številnim poskusom, da bi rojstvo mesta pojasnili kar z izvorom imena. Nekateri zgodovinarji menijo, da imenu Piran botruje grška beseda pyr (ogenj). Legenda namreč pravi, da so Pirančani v preteklosti zažigali velike krese prav na mestu, kjer danes stoji svetilnik.

Novice

Natisni vsebinoPovej naprejPovečaj pisavoPomanjšaj pisavo
11.07.2012 08:10

Praznik vina in česna bo popestril poletno dogajanje v piranskem zaledju

Ta konec tedna, 14. in 15. julija bo v Novi vasi potekal nov praznik: Praznik vina in česna. Obiskovalci bodo lahko okusili domače vino, istrski rdeči česen in druge okusne kulinarične dobrote, spremljevalni program pa bo ponujal tudi veliko zabave in poučnih aktivnosti.

Na prazniku, ki ga organizira Turistično združenje Portorož v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Nova vas, bosta v ospredju vino in istrski rdeči česen.

Na današnji novinarski konferenci v Novi vasi so o prireditvi spregovorili direktor Turističnega združenja Portorož Jadran Furlanič, predsednica KS Nova vas Nina Jerebica in vodja projekta Ingrid Mahnič.

Razkošje naravnega območja, vinorodne lege in kraji, ki si podajajo roko z morjem in segajo v Šavrinsko gričevje tja do 400 m visoko, so raj za pridelavo zelo kakovostnih vin. Večina vinogradov je obdelanih na naravi prijaznejše načine. Vinogradniki so vključeni v integrirano pridelavo grozdja in kar nekaj se jih poslužuje tudi ekološkega načina pridelave.

Pomen in sloves vinogradništva in vinarstva v Slovenski Istri segata daleč v zgodovino. Dokaz za to sta najdeni vinski amfori iz rimskih časov ob ustju Rižane in v Piranu, ob istrskih vinih pa so uživali tudi Benečani. Vinorodni okoliš Slovenska Istra, ki je del vinorodne dežele Primorska, obsega danes 1.720 ha, ki jih obdeluje skoraj 1000 vinogradnikov. Glede na talne in podnebne ugodnosti ter tradicijo vinogradništva predstavljata refošk in malvazija skoraj tri četrtine zastopanosti sort.

Poleg vina pa bo na prazniku v ospredju tudi česen, ki se poleg kulinarične uporabe, že več kot 5000 let uporablja tudi v zdravilne namene. Vsebuje namreč kalij, fosfor, velike količine vitaminov B in C, pa tudi kalcij in beljakovine. "Želimo si, da bi ljudje bolje spoznali istrski rdeči česen, ki se na žalost preredko pojavlja na naših prodajnih policah," je povedala Ingrid Mahnič. Seveda pa bodo domačini ponudili tudi ostale pridelke, ki so sedaj na voljo, kot so npr. breskve, nektarine in mlad krompir.

Že v petek, 13. 7., se bo med Bernardinom in Portorožem sprehajala skupina Šavrinov in Šavrink v družbi harmonikaša, ki bo s košaro vina in česna v avtentičnem slogu oznanjala praznik. Zares pa se bo pričelo v soboto zjutraj v cerkvi Rožnovenske matere božje v Novi vasi s staroslovansko glagoljaško sveto mašo, ki je v Sloveniji ni bilo slišati že 120 let. Ob 10.30 bo župan Občine Piran Peter Bossman skupaj z vinsko kraljico Slovenske Istre Tino Lakošeljac slavnostno odprl steklenico vina in tako simbolično odprl praznik.

Ob 11.00 se bo dogajanje razširilo v domačije vaščanov, kjer bodo prikazali stare običaje, kot so peka kruha, priprava polente, v kleteh pa bodo prikazali tudi, kako se je nekoč stiskalo grozdje. Živahno bo tudi ob stojnicah z bogato ponudbo vina, česna in drugih domačih proizvodov. Ob 19. uri bodo obiskovalci lahko zaplesali v šoli istrskih plesov pod mentorstvom glasbene skupine Vruja, ki bo kasneje tudi zaigrala na vaški fešti.

Ponudba na stojnicah se bo nadaljevala tudi v nedeljo, 15. julija. Ob 11. uri bo organiziran voden ogled vasi in predstava lokalne gledališke skupine Svitek. V času praznika pa si bodo obiskovalci lahko ogledali tudi fotografsko razstavo Vinska trta in česen avtorja Jureta Čeha, otroci se bodo lahko udeležili ustvarjalne delavnice Vino in česen, zdravnica Vesna Vodopivec pa bo pripravila predavanje o zdravi prehrani.

Na prazniku bodo ponujali le domačo pijačo, kot je na primer sok iz cimbur, doma pripravljen ledeni čaj in domače vino. Vaščani pa bodo pripravili številne specialitete, kot so palačinke s česnovim namazom in frtalja s peski.

Jadran Furlanič: "Po izredno uspešnem Prazniku olja in bledeža v Padni, ki je v treh dneh privabil več kot 6.000 obiskovalcev, bo Praznik vina in česna ponovno preusmeril pozornost na piransko zaledje. Namen prireditve je predvsem seznanjanje javnosti s kvalitetami lokalnih proizvodov v smislu t. i. "kilometra nič."

Nina Jerebica pa je pohvalila tudi organizacijo v vasi: "Vaščani so me pozitivno presenetili, saj so se z veliko mero motivacije lotili priprav na praznik in se na ta način še bolj povezali med sabo. Želimo si, da bi ta praznik postal tradicionalen."

Vse aktivnosti in ogledi bodo brezplačni. Obiskovalci bodo lahko za 5 evrov kupili paket desetih kuponov za degustacije na stojnicah. Poskrbljeno pa bo tudi za to, da vasica ne bo preobremenjena z avtomobili. Organiziran bo namreč brezplačni avtobusni prevoz na relaciji Piran-Portorož-Lucija-Sečovlje-Dragonja-Nova Vas. Urnik odhodov avtobusa iz Pirana ob 10.00, 12.00, 14.00, 16.00, 18.00 in 20.00. Zadnji odhod iz Nove vasi ob 21.00.

Stroški organizacije prireditve bodo znašali 10.000 evrov, kar 85 odstotkov tega zneska pa bo povrnjenih iz sredstev projekta "Uživajmo podeželje, LAS Istre 2011", ki ga sofinancira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja.

Turistično združenje Portorož, g. i. z.