1 2 3 4 5

Občina Piran

Občina Piran je turistično daleč najbolj razvita slovenska občina in eno izmed pomembnejših središč kongresnega, zdraviliškega, igralniškega in navtičnega turizma v severnem Sredozemlju. 

Krajinski park Sečoveljske soline

Sečoveljske soline so ene zadnjih v Sredozemlju, kjer se sol prideluje na tradicionalen način. Stoletno sobivanje človeka in narave je ustvarilo razmere za pester rastlinski in živalski svet ter bogato kulturno dediščino, katero prikazuje Muzej solinarstva. V park se odpravimo peš ali s kolesom in si v družbi solinskih ptic ogledamo kraj, kjer si preteklost in sedanjost podajata roki.

Krajinski park Strunjan

Strunjanski polotok združuje veliko naravnih značilnosti slovenske obale pa tudi tistih, ki jih je skozi stoletja oblikoval človek. Pravzaprav je Strunjan v marsičem kraj presežnikov, saj tam najdemo najvišje prepadne flišne stene, najdaljši del naravnega morskega obrežja, edino slovensko morsko laguno, najmanjše soline ter najbolje ohranjeno kulturno krajino, značilno za slovensko obalo.

Oljčno olje

Domača olja iz naših, bolj hladnih krajev, so bolj aromatična in bolj zdravilna (imajo boljše razmerje maščobnih kislin) kot so olja iz južnih krajev Evrope ali Afrike. Ravno zaradi visoke vsebine nenasičenih maščobnih kislin, oleinske kisline in velike količine antioksidantov – polifenolov, je oljčno olje dokazani predpogoj zdravega načina življenja. 
Pogoste raziskave zadnjih let nenehno potrjujejo, da je »mediteranski tip« prehranjevanja, ki temelji na jedeh z značilno količino oljčnega olja – najbolj zdrav. Najstarejša oljka v Istri se nahaja na Brionih, znanstveno pa je dokazano, da je stara okrog 1600 let. Kljub temu, da o oljčnem olju obstajajo zapisi nekaterih znanih grških in rimskih pisateljev iz antične dobe, ki v svojih delih slavijo izvrstnost in prefinjenost istrskega oljčnega olja, se o vrstah in številu dreves ne ve veliko.
Posebnost istrskega polotoka v gojenju oljk se odraža v dvatisočletni tradiciji in izjemni potrpežljivosti istrskega človeka, ki je na tem prostoru vzgojil nekaj specifičnih avtohtonih istrskih vrst.
V katalogu je opisano vse skupaj 23 vrst, od katerih je 11 domačih in 12 tujih. Dan je pregled najbolj osnovnih podatkov, ki lahko koristijo proizvajalcem oliv in oljčnega olja.
Domača olja iz naših, bolj hladnih krajev, so bolj aromatična in bolj zdravilna (imajo boljše razmerje maščobnih kislin) kot so olja iz južnih krajev Evrope ali Afrike. Ravno zaradi visoke vsebine nenasičenih maščobnih kislin, oleinske kisline in velike količine antioksidantov – polifenolov, je oljčno olje dokazani predpogoj zdravega načina življenja. 

Mesto Piran

Nastanek Pirana še naprej buri domišljijo znanstvenikov kljub številnim poskusom, da bi rojstvo mesta pojasnili kar z izvorom imena. Nekateri zgodovinarji menijo, da imenu Piran botruje grška beseda pyr (ogenj). Legenda namreč pravi, da so Pirančani v preteklosti zažigali velike krese prav na mestu, kjer danes stoji svetilnik.

Dodelitev toplih obrokov

Natisni vsebinoPovej naprejPovečaj pisavoPomanjšaj pisavo

Dodelitev toplih obrokov

Spoštovane občanke in občani,

sporočamo vam, da v Občini Piran nadaljujemo s projektom za dodelitev toplih obrokov občanom tudi v letu 2012. Ko smo maja lansko leto pričeli z aktivnostmi, nas je pri tem spodbujala želja, da bi ljudem na čimbolj prijazen in dostopen način lahko ponudili materialno pomoč. Naš cilj je bil, da bi se hitro in učinkovito odzvali na tovrstne socialne stiske občanov.

Pri našem delu smo aktivno sodelovali s socialno službo pristojnega Centra za socialno delo Piran, sodelavci območne organizacije Rdečega Križa v Piranu, predstavniki območne Karitas in Društva upokojencev Piran.

V dogovoru z gostinskimi lokali, ki so še vedno naklonjeni naši ideji, smo junija 2011 ponudili prve tople obroke in do konca leta na ta način zagotovili  pomoč preko 150 občanom. Tako smo premostili mnoge  materialne stiske ljudi.

S to zavestjo smo se v Občini Piran odločili za nadaljevanje projekta. Žal smo priča finančnim razmeram, ki v prihodnosti ne bodo naklonjene javnim izdatkom, zato smo bili primorani nekoliko prilagoditi kriterije, ki so podlaga za pridobitev pravice do toplih obrokov. Da bomo lahko v letošnjem letu ponudili tovrstno pomoč materialno najšibkejšim osebam, smo se odločili za kriterije, na podlagi katerih bodo prejemniki toplih obrokov  delno tudi sami prispevali k plačilu toplih obrokov.

Občani, ki se bodo odločili za oddajo vloge in bodo izpolnjevali pogoje za dodelitev toplih obrokov, bodo glede na dane kriterije praviloma prispevali 30 % to je 1,00 € ali 50% to je 1,50 € vrednosti toplega obroka.

Zainteresirane občane vabimo, da se za podrobnejše informacije v zvezi s postopkom za uveljavitev pravice do toplih obrokov obrnejo na pristojno službo Urada za družbene dejavnosti Občine Piran. Vsi dokumenti in obrazci z navodili za oddajo vloge so občankam in občanom dosegljivi tudi na spletni Občine Piran, www.piran.si.

 

Urad za družbene dejavnosti                                   
Predstojnica, Lada Tancer                                        

Podžupanja
Meira Hot, vodja projekta

Dokumenti za prenos:




Napovednik

Jun

11

Galerija Herman Pečarič Piran

Razstava: Vizije v bronu

Jul

01

Piran

PUF - poulični festival lutk

Jul

02

Piran

Kino pod zvezdami