1 2 3 4 5

Občina Piran

Občina Piran je turistično daleč najbolj razvita slovenska občina in eno izmed pomembnejših središč kongresnega, zdraviliškega, igralniškega in navtičnega turizma v severnem Sredozemlju. 

Krajinski park Sečoveljske soline

Sečoveljske soline so ene zadnjih v Sredozemlju, kjer se sol prideluje na tradicionalen način. Stoletno sobivanje človeka in narave je ustvarilo razmere za pester rastlinski in živalski svet ter bogato kulturno dediščino, katero prikazuje Muzej solinarstva. V park se odpravimo peš ali s kolesom in si v družbi solinskih ptic ogledamo kraj, kjer si preteklost in sedanjost podajata roki.

Krajinski park Strunjan

Strunjanski polotok združuje veliko naravnih značilnosti slovenske obale pa tudi tistih, ki jih je skozi stoletja oblikoval človek. Pravzaprav je Strunjan v marsičem kraj presežnikov, saj tam najdemo najvišje prepadne flišne stene, najdaljši del naravnega morskega obrežja, edino slovensko morsko laguno, najmanjše soline ter najbolje ohranjeno kulturno krajino, značilno za slovensko obalo.

Oljčno olje

Domača olja iz naših, bolj hladnih krajev, so bolj aromatična in bolj zdravilna (imajo boljše razmerje maščobnih kislin) kot so olja iz južnih krajev Evrope ali Afrike. Ravno zaradi visoke vsebine nenasičenih maščobnih kislin, oleinske kisline in velike količine antioksidantov – polifenolov, je oljčno olje dokazani predpogoj zdravega načina življenja. 
Pogoste raziskave zadnjih let nenehno potrjujejo, da je »mediteranski tip« prehranjevanja, ki temelji na jedeh z značilno količino oljčnega olja – najbolj zdrav. Najstarejša oljka v Istri se nahaja na Brionih, znanstveno pa je dokazano, da je stara okrog 1600 let. Kljub temu, da o oljčnem olju obstajajo zapisi nekaterih znanih grških in rimskih pisateljev iz antične dobe, ki v svojih delih slavijo izvrstnost in prefinjenost istrskega oljčnega olja, se o vrstah in številu dreves ne ve veliko.
Posebnost istrskega polotoka v gojenju oljk se odraža v dvatisočletni tradiciji in izjemni potrpežljivosti istrskega človeka, ki je na tem prostoru vzgojil nekaj specifičnih avtohtonih istrskih vrst.
V katalogu je opisano vse skupaj 23 vrst, od katerih je 11 domačih in 12 tujih. Dan je pregled najbolj osnovnih podatkov, ki lahko koristijo proizvajalcem oliv in oljčnega olja.
Domača olja iz naših, bolj hladnih krajev, so bolj aromatična in bolj zdravilna (imajo boljše razmerje maščobnih kislin) kot so olja iz južnih krajev Evrope ali Afrike. Ravno zaradi visoke vsebine nenasičenih maščobnih kislin, oleinske kisline in velike količine antioksidantov – polifenolov, je oljčno olje dokazani predpogoj zdravega načina življenja. 

Mesto Piran

Nastanek Pirana še naprej buri domišljijo znanstvenikov kljub številnim poskusom, da bi rojstvo mesta pojasnili kar z izvorom imena. Nekateri zgodovinarji menijo, da imenu Piran botruje grška beseda pyr (ogenj). Legenda namreč pravi, da so Pirančani v preteklosti zažigali velike krese prav na mestu, kjer danes stoji svetilnik.

Novice

Natisni vsebinoPovej naprejPovečaj pisavoPomanjšaj pisavo
13.07.2017 11:18

Osemčlanska družina iz Novega mesta je uživala v piranskih lepotah

Številčne družine so dandanes prava redkost. Piranski in novomeški Rdeči križ ter Osnovna šola Cirila Kosmača Piran so združili moči in osemčlanski družini Kolenc iz Novega mesta omogočili brezplačno počitnikovanje v prostorih piranske osnovne šole, ki poleti prostore oddaja različnim kulturnim in športnim subjektom.

Na petdnevne počitnice v Piran so tako prišli oče Miran, mama Tadeja, hčerke Ana, Nadja, Janja, Lucija in Manca ter sin Matej. So zelo vesela in zdrava družina, pravi oče, ki je sprevodnik pri Slovenskih železnicah in pravi, da ima najlepšo službo na svetu: »To pa zato, ker včasih vstajam že ob 3. uri zjutraj. Tako ob lepotah jutranjega vzhoda doživim številne čudeže rojevanja novega dne.« Mama dela polovični delovni čas, da lahko uskladi delo in družinske obveznosti. Veliko prekolesarijo – skupaj in posamično – televizije in računalnika zavestno nimajo, saj imajo tako več časa zase in drug za drugega. Občasno, seveda, otroci pogledajo tudi televizijo pri babici, in to jim povsem zadošča. Vsi po malem kuhajo in se urijo v tovrstnih veščinah. Starša malo v hecu pravita, da jedo zelo raznovrstno: »Enkrat preveč, drugič premalo slano, tretjič morda malo prežgano, a vedno z veseljem, da delamo skupaj in za družinsko dobro vseh članov.«