1 2 3 4 5

Občina Piran

Občina Piran je turistično daleč najbolj razvita slovenska občina in eno izmed pomembnejših središč kongresnega, zdraviliškega, igralniškega in navtičnega turizma v severnem Sredozemlju. 

Krajinski park Sečoveljske soline

Sečoveljske soline so ene zadnjih v Sredozemlju, kjer se sol prideluje na tradicionalen način. Stoletno sobivanje človeka in narave je ustvarilo razmere za pester rastlinski in živalski svet ter bogato kulturno dediščino, katero prikazuje Muzej solinarstva. V park se odpravimo peš ali s kolesom in si v družbi solinskih ptic ogledamo kraj, kjer si preteklost in sedanjost podajata roki.

Krajinski park Strunjan

Strunjanski polotok združuje veliko naravnih značilnosti slovenske obale pa tudi tistih, ki jih je skozi stoletja oblikoval človek. Pravzaprav je Strunjan v marsičem kraj presežnikov, saj tam najdemo najvišje prepadne flišne stene, najdaljši del naravnega morskega obrežja, edino slovensko morsko laguno, najmanjše soline ter najbolje ohranjeno kulturno krajino, značilno za slovensko obalo.

Oljčno olje

Domača olja iz naših, bolj hladnih krajev, so bolj aromatična in bolj zdravilna (imajo boljše razmerje maščobnih kislin) kot so olja iz južnih krajev Evrope ali Afrike. Ravno zaradi visoke vsebine nenasičenih maščobnih kislin, oleinske kisline in velike količine antioksidantov – polifenolov, je oljčno olje dokazani predpogoj zdravega načina življenja. 
Pogoste raziskave zadnjih let nenehno potrjujejo, da je »mediteranski tip« prehranjevanja, ki temelji na jedeh z značilno količino oljčnega olja – najbolj zdrav. Najstarejša oljka v Istri se nahaja na Brionih, znanstveno pa je dokazano, da je stara okrog 1600 let. Kljub temu, da o oljčnem olju obstajajo zapisi nekaterih znanih grških in rimskih pisateljev iz antične dobe, ki v svojih delih slavijo izvrstnost in prefinjenost istrskega oljčnega olja, se o vrstah in številu dreves ne ve veliko.
Posebnost istrskega polotoka v gojenju oljk se odraža v dvatisočletni tradiciji in izjemni potrpežljivosti istrskega človeka, ki je na tem prostoru vzgojil nekaj specifičnih avtohtonih istrskih vrst.
V katalogu je opisano vse skupaj 23 vrst, od katerih je 11 domačih in 12 tujih. Dan je pregled najbolj osnovnih podatkov, ki lahko koristijo proizvajalcem oliv in oljčnega olja.
Domača olja iz naših, bolj hladnih krajev, so bolj aromatična in bolj zdravilna (imajo boljše razmerje maščobnih kislin) kot so olja iz južnih krajev Evrope ali Afrike. Ravno zaradi visoke vsebine nenasičenih maščobnih kislin, oleinske kisline in velike količine antioksidantov – polifenolov, je oljčno olje dokazani predpogoj zdravega načina življenja. 

Mesto Piran

Nastanek Pirana še naprej buri domišljijo znanstvenikov kljub številnim poskusom, da bi rojstvo mesta pojasnili kar z izvorom imena. Nekateri zgodovinarji menijo, da imenu Piran botruje grška beseda pyr (ogenj). Legenda namreč pravi, da so Pirančani v preteklosti zažigali velike krese prav na mestu, kjer danes stoji svetilnik.

Novice

Natisni vsebinoPovej naprejPovečaj pisavoPomanjšaj pisavo
19.09.2018 08:34

S čezmejnim projektom do sredstev za razvoj dediščine in zelenega turizma na Opatijski in Portoroški rivieri

Turistično združenje Portorož s projektom Skupna dediščina za skupno mednarodno promocijo 365 dni zelenega turizma na Opatijski in Portoroški rivieri (Riviera4Seasons2) uspešno nadaljuje promocijo prireditev s poudarkom na kulturni dediščini, aktivnih počitnicah in kulinariki.

Cilj projekta Riviera4Seasons2, ki ga delno financira Evropska unija iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru programa čezmejnega sodelovanja INTERREG Slovenija – Hrvaška 2014–2020, je vključevanje naravne in kulturne dediščine ter prireditev na podeželju v na novo oblikovane itinerarije. S čezmejnim sodelovanjem projekt spodbuja razvoj trajnostnega in zelenega turizma, prav dediščina in tradicija zaledja pa služita kot navdih za oblikovanje turističnega produkta Feel & Taste, ki povezuje lokalne ponudnike in v ospredje postavlja doživetja na rivierah in v zaledju Opatije ter Portoroža in Pirana.

Sredstva v okviru projekta Riviera4Seasons2 so sicer namenjena dodatni promociji z jumbo plakati, radijskimi oglasi in tiskanimi zloženkami. V kratkem bo zaživel tudi spletni portal v petih jezikovnih različicah, www.feel-taste.info, za promocijo vsebin in itinerarijev, ki združujejo kulturno dediščino, gastronomijo, domačo obrt, kolesarske in pešpoti ter ostale značilnosti zaledja Opatije, Pirana in Portoroža. S sredstvi bodo sofinancirani tudi Praznik kakijev, niz decembrskih dogodkov Vse sladkosti življenja in Praznik olja in bledeža. 

V okviru projekta Riviera4Seasons2, ki ga delno financira Evropska unija iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru programa čezmejnega sodelovanja INTERREG Slovenija – Hrvaška 2014-2020, je bila v juliju že sofinancirana prireditev Praznik vina in česna v Novi vasi nad Dragonjo, ki je obiskovalcem približala kulturno dediščino kraja in stare istrske običaje. Domačini so odprli svoja slikovita dvorišča in na več kot 15 stojnicah ponudili istrske dobrote. Poleg tega so se obiskovalci – bilo jih je več kot 2.500 – preizkusili v kuharski delavnici, izdelavi lesenih predmetov, nunalc, istrskih košar iz šib in mletju koruze na stroju paštrin, spoznali pa so tudi znamenitosti Nove vasi. Da bi pristno istrsko vzdušje v piranskem zaledju doživelo čim več turistov, obiskovalcev in tudi lokalnih prebivalcev, je Turistično združenje Portorož v okviru prireditve organiziralo brezplačen avtobusni prevoz med Piranom in Novo vasjo.

V projekt so vključeni Občina Piran, Mestna občina Opatija, Turistični združenji Portorož in Opatija, Fakulteta za turistične študije Univerze na Primorskem in Fakulteta za management v turizmu in gostinstvu Univerze na Reki. Skupna vrednost projekta znaša 840.187,80 evra.

Foto: Ivan Pisar Vanč in Jaka Ivančič