1 2 3 4 5

Občina Piran

Občina Piran je turistično daleč najbolj razvita slovenska občina in eno izmed pomembnejših središč kongresnega, zdraviliškega, igralniškega in navtičnega turizma v severnem Sredozemlju. 

Krajinski park Sečoveljske soline

Sečoveljske soline so ene zadnjih v Sredozemlju, kjer se sol prideluje na tradicionalen način. Stoletno sobivanje človeka in narave je ustvarilo razmere za pester rastlinski in živalski svet ter bogato kulturno dediščino, katero prikazuje Muzej solinarstva. V park se odpravimo peš ali s kolesom in si v družbi solinskih ptic ogledamo kraj, kjer si preteklost in sedanjost podajata roki.

Krajinski park Strunjan

Strunjanski polotok združuje veliko naravnih značilnosti slovenske obale pa tudi tistih, ki jih je skozi stoletja oblikoval človek. Pravzaprav je Strunjan v marsičem kraj presežnikov, saj tam najdemo najvišje prepadne flišne stene, najdaljši del naravnega morskega obrežja, edino slovensko morsko laguno, najmanjše soline ter najbolje ohranjeno kulturno krajino, značilno za slovensko obalo.

Oljčno olje

Domača olja iz naših, bolj hladnih krajev, so bolj aromatična in bolj zdravilna (imajo boljše razmerje maščobnih kislin) kot so olja iz južnih krajev Evrope ali Afrike. Ravno zaradi visoke vsebine nenasičenih maščobnih kislin, oleinske kisline in velike količine antioksidantov – polifenolov, je oljčno olje dokazani predpogoj zdravega načina življenja. 
Pogoste raziskave zadnjih let nenehno potrjujejo, da je »mediteranski tip« prehranjevanja, ki temelji na jedeh z značilno količino oljčnega olja – najbolj zdrav. Najstarejša oljka v Istri se nahaja na Brionih, znanstveno pa je dokazano, da je stara okrog 1600 let. Kljub temu, da o oljčnem olju obstajajo zapisi nekaterih znanih grških in rimskih pisateljev iz antične dobe, ki v svojih delih slavijo izvrstnost in prefinjenost istrskega oljčnega olja, se o vrstah in številu dreves ne ve veliko.
Posebnost istrskega polotoka v gojenju oljk se odraža v dvatisočletni tradiciji in izjemni potrpežljivosti istrskega človeka, ki je na tem prostoru vzgojil nekaj specifičnih avtohtonih istrskih vrst.
V katalogu je opisano vse skupaj 23 vrst, od katerih je 11 domačih in 12 tujih. Dan je pregled najbolj osnovnih podatkov, ki lahko koristijo proizvajalcem oliv in oljčnega olja.
Domača olja iz naših, bolj hladnih krajev, so bolj aromatična in bolj zdravilna (imajo boljše razmerje maščobnih kislin) kot so olja iz južnih krajev Evrope ali Afrike. Ravno zaradi visoke vsebine nenasičenih maščobnih kislin, oleinske kisline in velike količine antioksidantov – polifenolov, je oljčno olje dokazani predpogoj zdravega načina življenja. 

Mesto Piran

Nastanek Pirana še naprej buri domišljijo znanstvenikov kljub številnim poskusom, da bi rojstvo mesta pojasnili kar z izvorom imena. Nekateri zgodovinarji menijo, da imenu Piran botruje grška beseda pyr (ogenj). Legenda namreč pravi, da so Pirančani v preteklosti zažigali velike krese prav na mestu, kjer danes stoji svetilnik.

Novice

Natisni vsebinoPovej naprejPovečaj pisavoPomanjšaj pisavo
13.12.2018 13:17

V Portorožu se bodo iskrili elegantni mehurčki

Festival penin bo že sedmo leto zapored v Portorož privabil vrhunske peničarje in proizvajalce šampanjcev. V glamurozni Kristalni dvorani hotela Kempinski Palace Portorož bo 26. decembra mogoče okusiti najboljše penine in šampanjce iz kar 30 kleti. Svečani program bo tudi letos potekal v veličastnem parku pred hotelom, kjer bodo slovenski vitezi vina skupaj z vinsko kraljico slovenske Istre Julijo Jogan razglasili Naj penino Portoroža 2018, ozračje pa bodo s koncertom ogreli tenoristi iz tria Eroika Aromatika. Dogodek organizira Turistično združenje Portorož v sodelovanju s predsednico Društva vinogradnikov slovenske Istre Ingrid Mahnič in hotelom Kempinski Palace Portorož.

Vstopnice so že na voljo

Vstopnice za letošnji festival so že na voljo na spletni strani www.portoroz.si ter v TIC Portorož in TIC Piran, program v parku pa bo brezplačen. Cena vstopnice ostaja enaka kot lani, 20 evrov v predprodaji in 25 evrov na dan dogodka. Cena vključuje kristalen kozarec za penino ter degustacijo penin in šampanjcev, ki bodo predstavljeni v hotelu Kempinski Palace Portorož. Na dogodku bo (za doplačilo) poskrbljeno tudi za pestro izbiro hladnih in toplih prigrizkov.

Okusna novost: Festival penin Gourmet

Letošnji obisk festivala lahko obiskovalci zaokrožijo z nepozabno kulinarično izkušnjo. S posebno vstopnico Festival penin Gourmet v vrednosti 80 evrov se bodo obiskovalci prepustili vrhunskim okusom na gala večerji v najprestižnejši hotelski restavraciji Sophia. Chef Daniel Pause je pripravil štirihodni meni, ob vsakem hodu pa bo postrežen kozarec izbrane penine, zmagovalke tekmovanja za Naj penino Portoroža minulih izdaj festivala. Število Gourmet vstopnic je omejeno, naprodaj pa bodo samo do 24. decembra oziroma do zapolnitve mest.

Foto: Sara Ros in Jaka Ivančič