1 2 3 4 5

Občina Piran

Občina Piran je turistično daleč najbolj razvita slovenska občina in eno izmed pomembnejših središč kongresnega, zdraviliškega, igralniškega in navtičnega turizma v severnem Sredozemlju. 

Krajinski park Sečoveljske soline

Sečoveljske soline so ene zadnjih v Sredozemlju, kjer se sol prideluje na tradicionalen način. Stoletno sobivanje človeka in narave je ustvarilo razmere za pester rastlinski in živalski svet ter bogato kulturno dediščino, katero prikazuje Muzej solinarstva. V park se odpravimo peš ali s kolesom in si v družbi solinskih ptic ogledamo kraj, kjer si preteklost in sedanjost podajata roki.

Krajinski park Strunjan

Strunjanski polotok združuje veliko naravnih značilnosti slovenske obale pa tudi tistih, ki jih je skozi stoletja oblikoval človek. Pravzaprav je Strunjan v marsičem kraj presežnikov, saj tam najdemo najvišje prepadne flišne stene, najdaljši del naravnega morskega obrežja, edino slovensko morsko laguno, najmanjše soline ter najbolje ohranjeno kulturno krajino, značilno za slovensko obalo.

Oljčno olje

Domača olja iz naših, bolj hladnih krajev, so bolj aromatična in bolj zdravilna (imajo boljše razmerje maščobnih kislin) kot so olja iz južnih krajev Evrope ali Afrike. Ravno zaradi visoke vsebine nenasičenih maščobnih kislin, oleinske kisline in velike količine antioksidantov – polifenolov, je oljčno olje dokazani predpogoj zdravega načina življenja. 
Pogoste raziskave zadnjih let nenehno potrjujejo, da je »mediteranski tip« prehranjevanja, ki temelji na jedeh z značilno količino oljčnega olja – najbolj zdrav. Najstarejša oljka v Istri se nahaja na Brionih, znanstveno pa je dokazano, da je stara okrog 1600 let. Kljub temu, da o oljčnem olju obstajajo zapisi nekaterih znanih grških in rimskih pisateljev iz antične dobe, ki v svojih delih slavijo izvrstnost in prefinjenost istrskega oljčnega olja, se o vrstah in številu dreves ne ve veliko.
Posebnost istrskega polotoka v gojenju oljk se odraža v dvatisočletni tradiciji in izjemni potrpežljivosti istrskega človeka, ki je na tem prostoru vzgojil nekaj specifičnih avtohtonih istrskih vrst.
V katalogu je opisano vse skupaj 23 vrst, od katerih je 11 domačih in 12 tujih. Dan je pregled najbolj osnovnih podatkov, ki lahko koristijo proizvajalcem oliv in oljčnega olja.
Domača olja iz naših, bolj hladnih krajev, so bolj aromatična in bolj zdravilna (imajo boljše razmerje maščobnih kislin) kot so olja iz južnih krajev Evrope ali Afrike. Ravno zaradi visoke vsebine nenasičenih maščobnih kislin, oleinske kisline in velike količine antioksidantov – polifenolov, je oljčno olje dokazani predpogoj zdravega načina življenja. 

Mesto Piran

Nastanek Pirana še naprej buri domišljijo znanstvenikov kljub številnim poskusom, da bi rojstvo mesta pojasnili kar z izvorom imena. Nekateri zgodovinarji menijo, da imenu Piran botruje grška beseda pyr (ogenj). Legenda namreč pravi, da so Pirančani v preteklosti zažigali velike krese prav na mestu, kjer danes stoji svetilnik.

Novice

Natisni vsebinoPovej naprejPovečaj pisavoPomanjšaj pisavo
21.12.2018 11:35

100 penin v Portorožu

Festival penin bo že sedmo leto zapored v Portorož privabil vrhunske peničarje in proizvajalcev šampanjcev. V glamurozni Kristalni dvorani hotela Kempinski Palace Portorož bo 26. decembra moč okusiti najboljše penine in šampanjce iz kar 33 kleti, obiskovalci bodo tako lahko izbirali med več kot 100 vzorci penečih vin. Dogodek organizira Turistično združenje Portorož v sodelovanju s predsednico Društva vinogradnikov slovenske Istre Ingrid Mahnič in hotelom Kempinski Palace Portorož.

Letošnji festival lahko obiskovalci zaokrožijo z nepozabno kulinarično izkušnjo. S posebno vstopnico Festival penin Gourmet se bodo ljubitelji izbranih okusov prepustili vrhunskim okusom na gala večerji v najprestižnejši hotelski restavraciji Sophia. Chef Daniel Pause je pripravil štirihodni menu, ob vsakem hodu pa bo postrežen tudi kozarec izbrane penine, zmagovalke tekmovanja za Naj penino Portoroža minulih izdaj festivala. Število Gourmet vstopnic je omejeno in naprodaj samo do 24. decembra oziroma do zapolnitve mest.

Na festivalu se bo predstavilo 25 slovenskih peničarjev iz vseh treh vinorodnih dežel – Primorska, Posavje in Podravje: Anima Istra, Vina Bužinel, Bevec Jože, Winery Mihelin, Vina kmetija Slavček, Vinakras, Vina Štoka, Vina Sanabor, Vinarstvo Rebula, Vinakoper, Vinska klet Mastnak, M - enostavno dobra vina, Radgonske gorice, Kavkler Aleksander, Brič, Istenič, Vina Bordon, Posestvo Klenar, Vinska klet Goriška Brda, Ekološko vinogradništvo Rodica, Domačija Medot, Vina Gordia, Puklavec Family Wines, Movia-Kristančič in Silveri. Hrvaške peničarje bodo predstavljali Bassanese pjenušac (Buje), Vina Fiore (Umag), Vina Prelac (Momjan) in Vina Vuglec (Krapinsko-Zagorska županija), iz Italije pa bomo lahko okusili penine iz kleti Astoria Wines, Serena Wines (obe iz Trbiža) in Zago agricola (Pordenone). Predstavil se bo tudi ekskluzivni francoski proizvajalec šampanjca Champagne Taittinger. Na njihovem razstavnem prostoru bodo potekale vodene degustacije. Vsi sodelujoči bodo predstavljeni tudi v posebni knjižici, ki bo služila kot vodnik po festivalu. Za osvežitev pa bo poskrbljeno v kotičku za vodo – Radenska.

Za naziv Naj penina Portoroža 2018 se je letos potegovalo 15 peničarjev s kar 43 vzorci penine. Zmagovalne mehurčke bodo v veličastnem parku pred hotelom razglasili slovenski vitezi vina skupaj z županom Občine Piran Đeniom Zadkovićem, direktorjem Turističnega združenja Portorož mag. Igorjem Novelom in vinsko kraljico slovenske Istre Julijo Jogan. Svečani program se prične ob 17. uri, zvočno kuliso pa bodo dodali tenoristi iz tria Eroika Aromatika.

Vstopnice v predprodaji so že razprodane, obiskovalci pa jih bodo lahko kupili še na dan dogodka na festivalski blagajni (16.00–20.00) po redni ceni 25 evrov. Cena vključuje kristalen kozarec za penino ter degustacijo penin in šampanjcev, ki bodo predstavljeni v hotelu Kempinski Palace Portorož. Vstopnice Festival penin Gourmet so še na voljo, nakup je možen do 24. 12. na www.portoroz.si in na prodajnih mestih TIC Piran in TIC Portorož. Vstopnica Gourmet, za katero je treba odšteti 80 evrov, vključuje kristalen kozarec za penino, degustacijo penin in šampanjcev, ki bodo predstavljeni na festivalu, gourmet večerjo ob 20.00 v restavraciji Sophia s štirimi hodi in vinsko spremljavo s štirimi kozarci penine. Program s koncertom v parku bo brezplačen.