1 2 3 4 5

Občina Piran

Občina Piran je turistično daleč najbolj razvita slovenska občina in eno izmed pomembnejših središč kongresnega, zdraviliškega, igralniškega in navtičnega turizma v severnem Sredozemlju. 

Krajinski park Sečoveljske soline

Sečoveljske soline so ene zadnjih v Sredozemlju, kjer se sol prideluje na tradicionalen način. Stoletno sobivanje človeka in narave je ustvarilo razmere za pester rastlinski in živalski svet ter bogato kulturno dediščino, katero prikazuje Muzej solinarstva. V park se odpravimo peš ali s kolesom in si v družbi solinskih ptic ogledamo kraj, kjer si preteklost in sedanjost podajata roki.

Krajinski park Strunjan

Strunjanski polotok združuje veliko naravnih značilnosti slovenske obale pa tudi tistih, ki jih je skozi stoletja oblikoval človek. Pravzaprav je Strunjan v marsičem kraj presežnikov, saj tam najdemo najvišje prepadne flišne stene, najdaljši del naravnega morskega obrežja, edino slovensko morsko laguno, najmanjše soline ter najbolje ohranjeno kulturno krajino, značilno za slovensko obalo.

Oljčno olje

Domača olja iz naših, bolj hladnih krajev, so bolj aromatična in bolj zdravilna (imajo boljše razmerje maščobnih kislin) kot so olja iz južnih krajev Evrope ali Afrike. Ravno zaradi visoke vsebine nenasičenih maščobnih kislin, oleinske kisline in velike količine antioksidantov – polifenolov, je oljčno olje dokazani predpogoj zdravega načina življenja. 
Pogoste raziskave zadnjih let nenehno potrjujejo, da je »mediteranski tip« prehranjevanja, ki temelji na jedeh z značilno količino oljčnega olja – najbolj zdrav. Najstarejša oljka v Istri se nahaja na Brionih, znanstveno pa je dokazano, da je stara okrog 1600 let. Kljub temu, da o oljčnem olju obstajajo zapisi nekaterih znanih grških in rimskih pisateljev iz antične dobe, ki v svojih delih slavijo izvrstnost in prefinjenost istrskega oljčnega olja, se o vrstah in številu dreves ne ve veliko.
Posebnost istrskega polotoka v gojenju oljk se odraža v dvatisočletni tradiciji in izjemni potrpežljivosti istrskega človeka, ki je na tem prostoru vzgojil nekaj specifičnih avtohtonih istrskih vrst.
V katalogu je opisano vse skupaj 23 vrst, od katerih je 11 domačih in 12 tujih. Dan je pregled najbolj osnovnih podatkov, ki lahko koristijo proizvajalcem oliv in oljčnega olja.
Domača olja iz naših, bolj hladnih krajev, so bolj aromatična in bolj zdravilna (imajo boljše razmerje maščobnih kislin) kot so olja iz južnih krajev Evrope ali Afrike. Ravno zaradi visoke vsebine nenasičenih maščobnih kislin, oleinske kisline in velike količine antioksidantov – polifenolov, je oljčno olje dokazani predpogoj zdravega načina življenja. 

Mesto Piran

Nastanek Pirana še naprej buri domišljijo znanstvenikov kljub številnim poskusom, da bi rojstvo mesta pojasnili kar z izvorom imena. Nekateri zgodovinarji menijo, da imenu Piran botruje grška beseda pyr (ogenj). Legenda namreč pravi, da so Pirančani v preteklosti zažigali velike krese prav na mestu, kjer danes stoji svetilnik.

Novice

Natisni vsebinoPovej naprejPovečaj pisavoPomanjšaj pisavo
12.07.2018 08:26

Česnove dobrote, vino in glasba vabijo v Novo vas

To soboto in nedeljo bodo v Novi vasi nad Dragonjo kraljevali istrski česen, domače vino in druge kulinarične dobrote. Domačini bodo ponovno odprli svoja slikovita dvorišča in na stojnicah ponudili istrske dobrote. Za MasterChef jedi bo poskrbela Sara Rutar. Obiskovalci se bodo lahko preizkusili v pletenju istrskih košar, izdelovanju nunalc (glasbil iz kanele) in drugih starih obrteh.

Česen, vino in druge domače dobrote bodo rdeča nit 7. Praznika vina in česna to soboto in nedeljo v Novi vasi. Domačini, ki radi povedo, da so cerkveni zvonik in druge vaške znamenitosti zgradili prav s prodajo česna, bodo tudi letos odprli slikovita dvorišča in obiskovalcem približali življenje v istrski vasici.

Program se bo začel v soboto ob 16. uri z istrsko tržnico in ogledi vaških znamenitosti. Za dobro vzdušje bo poskrbel vaški godec in humorist Vitorjo, za kulinarično piko na i pa MasterChef 2017 Sara Rutar, ki bo na kulinarični delavnici iz preprostih sestavin pripravila morske grižljaje na sodoben način. Obiskovalci bodo spoznali tudi stare obrti in se preizkusili v izdelavi lesenih predmetov, nunalc, istrskih košar iz šib in mletju koruze na stroju paštrin.

Za športne navdušence bosta organizirana brezplačna pohod po okolici Nove vasi in voden ogled vaških znamenitosti, za ljubitelje aromaterapije pa delavnica z Mavricijo Pucer. Otvoritev praznika s predsednikom Krajevne skupnosti Nova vas Davorjem Kolencem, direktorjem Turističnega združenja Portorož mag. Igorjem Novelom in podžupanom občine Piran Brunom Fondo bodo pospremili Kulturno društvo Šavrini in anka Šavrinke ter glasbeni skupini Vruja in Tramontana. 

V nedeljo bodo program obogatili še nastop obalnega humorista Nejca Špeha, razglasitev Naj česnove stojnice 2018 in nastop glasbenika Al Picona.

Za komplet petih degustacijskih kuponov bo treba odšteti pet evrov. Organiziran bo tudi brezplačen avtobusni prevoz na relaciji Piran–Bernardin–Portorož–Lucija–Sečovlje–Nova Vas. Urnik odhodov avtobusa iz Pirana v soboto: ob 15.30, 17.30, 19.30, 20.30, zadnji odhod iz Nove vasi ob 24.00. Odhodi iz Pirana v nedeljo: ob 15.30, 17.30, 19.30, zadnji odhod iz Nove vasi ob 22.00. Informacije so na voljo na +386 30 771 450.

 

foto 1: Pogled na Novo vas, ki bo letos že sedmič zapored gostila Praznik vina in česna. (foto: Jadran Rusjan)
foto 2:  Za Masterchef grižljaje bo poskrbela Sara Rutar. (foto: Foto Borut)
foto 3: Avtohtoni istrski česen je prepoznaven po rdeči ovojni lupini, velikih zdravih strokih in bogatem okusu. (foto: Turistično združenje Portorož)